Month: Juny de 2024

Ciència amb consciència

Una ciència sense ètica és com un ocell sense ales. Pot moure’s amb més o menys perícia, però no pot volar i, per tant, la seva vida, com la dels seus fills, queda força reduïda. Durant segles, l’ésser humà ha creat artefactes i ha produït energies que ens han beneficiat, i molt, però també una part no petita d’aquests ginys han esdevingut una amenaça per a la pròpia humanitat i pel planeta en el seu conjunt. O com a mínim hi havia incorporada una ambigüitat: el perill residia en segons quines mans o amb quina finalitat s’utilitzava l’esmentat giny. En el segle XX, arran dels avenços en el camp de l’energia atòmica, hom va ser conscient que, per primer cop a la història, els humans teníem la capacitat de destruir tota la Terra. Actualment, el risc nuclear no ha desaparegut. És més, els experts assenyalen que hem entrat en una època complicada en aquest sentit. Una vegada més, no hem après la lliçó del passat més immediat. Per altra banda s’hi ha afegit una nova …

Europa

Acabem de deixar enrere les eleccions europees, i la fotografia que n’ha sortit no podem dir que sigui massa encoratjadora; més aviat al contrari. En primer lloc, hi ha hagut una participació baixa en general ─ només un 51%─, una tendència que es manté amb major o menor grau i que, malauradament, encara pot anar a més en el futur. Per altra banda s’ha produït un biaix cap a la dreta. Però el que és més preocupant és l’augment de l’extrema dreta xenòfoba, nacionalista i amb posicionaments antieuropeus, i el fet que cada cop són més els joves que es decanten per aquestes opcions. En aquest sentit, intervenen poderosament les xarxes socials, una eina que afavoreix la propagació de les mentides i les mitges veritats. Solucions simples a problemes complexos, la crida a la por i als instints més primaris de l’home o la demagògia són altres de les estratègies que fa servir l’extrema dreta. Però hem de reconèixer, amb tristesa, que han sabut entrar en determinades capes socials que abans votaven l’esquerra o l’extrema …

Una política ecològica

La política no pot prescindir de l’ecologia. És més, pensem que aquesta li confereix un significat més pregon i democràtic, i la convida a ser més tolerant i compassiva. La política, gràcies a l’ecologia, pot abraçar tot el planeta, i situa la vida, amb totes les seves incomptables formes, en l’eix principal que vertebra tota acció. Avui, quan gairebé freguem el primer quart del segle XXI, l’acció política esdevé parcial, insuficient i, fins i tot, insolidària si no té en compte qüestions com el canvi climàtic, la biodiversitat o la contaminació de l’aire. Llàstima que no ho hàgim tingut present molt abans. Fins fa relativament poc els (grans) partits polítics d’arreu del món ─sempre amb les lògiques excepcions─ eren simples instruments de les elits econòmiques, pistes d’aterratge dels cabdills que comanden el sistema. I en bona part ho continuen sent, és clar. Les polítiques de les darreres dècades pel que fa a la qüestió ecològica han estat de tres tipus, bàsicament. En primer lloc, una acció que era, de fet, la inacció més deplorable: la …