LLIBRES
Comment 1

Afirma Pereira

 

Així comença la novel·la: “Afirma Pereira que el va conèixer un dia d’estiu. Un dia magnífic d’estiu, assolellat i ventilat, que Lisboa refulgia”.*

Us sona, oi? Doncs enguany ha fet 25 anys que es va publicar per primer cop. L’autor, l’italià Antonio Tabucchi, un admirador de Portugal (i de Pessoa en particular) ja havia escrit unes quantes obres notables, però és amb la magnífica Afirma Pereira quan el seu nom aconsegueix entrar amb tots els honors a l’olimp de la literatura europea contemporània.

La novel·la té un subtítol: un testimoni. Efectivament, Pereira, periodista cultural d’un diari lisboeta, serà el testimoni d’uns fets cabdals de la història europea, en un temps on la paraula lliure és amenaçada pel feixisme i el totalitarisme.

Som en un xafogós mes d’agost de l’any 1938. Portugal viu sota la dictadura de Salazar. El país veí, Espanya, resta des de fa un parell d’anys immers en una guerra civil. Pereira, home culte i solitari, entre llimonada i llimonada, va prenent consciència d’allò que l’envolta, i comprendrà, a la fi, que no pot restar al marge d’una realitat cada cop més opressiva.

Pereira s’inspira en un vell periodista, segons assenyala l’escriptor, que va existir de veritat.  Un personatge a la recerca d’un autor, que es va fent de mica en mica. En portuguès, Pereira significa perera, i com tots els noms portuguesos que vénen d’arbres fruiters, és un cognom d’origen jueu. Tabucchi apunta com el seu personatge li va explicant coses: és vidu, viu del record de la dona, pateix del cor i és un home dissortat. Li agrada la literatura catòlica francesa del segle XX (especialment Mauriac i Bernanos), està obsessionat amb la idea de la mort i no creu en la resurrecció de la carn.

Però si li volem posar rostre a Pereira, és inevitable pensar en el gran Marcello Mastroianni, que el va interpretar a la pel·lícula homònima dirigida per Roberto Faenza. L’obra esdevé un al·legat a favor del periodisme lliure i contra la censura, a favor de les llibertats i contra el feixisme. Una novel·la que, avui, continua plenament vigent.


 

pereira

Marcello Mastroianni, en el film Afirma Pereira, adaptació de l’obra homònima d’Antonio Tabucchi.

1 comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s