CRÒNICA
Feu un comentari

Un tomb pel Raval

Paul Strand

 

Sovint faig, més o menys, el següent itinerari quan em trobo pel centre de Barcelona. Baixo un trosset de Rambla; agafo el carrer Tallers, fins que s’uneix amb Valldonzella. Abans m’aturava a discos Castelló, però ara ja no és possible: va tancar fa dos anys. Com tants establiments emblemàtics de la ciutat.

Continuo caminant; millor dit, flanejant, si se’m permet aquest mot. M’agrada badar, sempre hi ha algun detall que fa que aixequi la mirada del terra; ara aquí, ara més enllà. Tot plegat és una festa pels sentits. Penso també en alguna nimietat, passa un núvol, sento converses i, de tant en tant, també un gos que borda. La humitat és alta; sort que he rebut una glopada d’aire fresc quan he tombat pel segon carrer, a l’esquerra. Però em sembla que serà efímer.

Valldonzella, on soc ara, és sobretot per a vianants. Ho celebro. Deixant, a l’esquerra el carrer Montalegre i a la dreta la pista de bàsquet, aquella hora deserta, enfilo Joaquim Costa, un dels llocs on la fusió del turisme amb la gent que viu tot l’any al barri es fa amb més naturalitat. Davant de la taverna modernista Casa Almirall, tombo altre cop a l’esquerra. Divago pel carrer Ferlandina fins a la plaça dels Àngels. La travesso, amb una certa precaució; els skaters no es cansen mai. Tot i així, és bonic. Cerco una mica de silenci i de quietud, però, de moment, no els trobo. No passa res.

Avui, en comptes d’agafar directament Elisabets, m’aturo a Montalegre, que he retrobat després de fer la mitja volta. Allà hi ha l’antiga capella de la Misericòrdia, a dues passes del CCCB i davant mateix del MACBA. La capella ha estat, en les darreres setmanes, motiu d’una certa polèmica. Ho resumiré breument. Estava previst que fos, en un futur recent, un espai d’ampliació de la col·lecció del MACBA, però l’Ajuntament, adduint que el museu no havia fet res en els darrers anys, ha decidit que hi hauria d’anar el CAP del Raval Nord, ja que l’actual havia quedat petit. Han afegit que no han pogut trobar cap altre espai idoni en el barri. Això ha agafat per sorpresa els responsables del museu, que han negat la inacció. La disputa, doncs, està servida. Més enllà de qui té raó, no és oportú, tanmateix, haver d’escollir entre cultura o sanitat. Esperem que tot plegat es pugui resoldre, pel bé de tothom.

Mentre segueixo donant voltes a la qüestió, llisco cap al pati interior rectangular, que havia descobert no fa massa. Quina meravella trobar-se amb un espai així, a tot just pocs metres d’una de les zones més bullicioses de la ciutat. De seguida m’ha arribat l’olor dels tarongers, però sobretot he sentit el silenci tan desitjat. Al fons, sobresurt un edifici blau, amb tendals i plantes en alguns dels balcons. Una noia treu el cap, però desapareix tot seguit. Una gavina, seguida d’un colom, creua la plaça. Hi he trobat un però: el petit sortidor de la part central està buit. Ho he demanat a les dues o tres persones que hi havia per allà, però ignoraven el perquè de la manca d’aigua. Sí, és un buit que no m’esperava… Confio, però, que aviat s’omplirà.  La placeta està limitada per l’Institut Confuci a una banda, i l’escola Labouré per l’altra.

Ara sí, després de travessar un petit passatge, em trobo al carrer Elisabets. Allà hi ha el CIDOB i, pràcticament al seu costat, la llibreria La Central. M’hi estic més d’una hora, tinc necessitat de llibres. Quan surti, me n’aniré a fer un cafè a l’Espai Mallorca, a la plaça Vicenç Martorell (un altre espai encantador). Aleshores, la llum ja serà daurada. I sí, em semblarà que torno a sentir l’olor dels tarongers.


 

Paul Strand

Paul Strand. Nova York, 1915.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s