MIRADOR, OPINIÓ
Feu un comentari

Calma i diàleg

Turner

 

Catalunya necessita serenitat. Una atmosfera tempestuosa i amb forts vents altera la raó. Sobretot si dura massa. Hi ha el risc que sentiments en aparença magnànims puguin desviar-se del seu curs habitual i ocupin els marges del camí, cada cop més enfangats. És recomanable també comptar fins a deu abans de manifestar o de fer quelcom davant de qualsevol notícia. No és just ni òptim que d’una anècdota puguem fer-ne una categoria. Qui tergiversa la veritat i malmet la convivència és un forassenyat, per dir-ho suaument, més si és una persona influent i amb responsabilitats polítiques.

Tanmateix, un fet és cert: Catalunya no viu una situació política i social normal. Hi ha presos polítics, i d’altres són fora del país. La repressió, iniciada l’1 d’octubre, no sembla amainar, tot i les formes més relaxades del nou govern socialista. Però l’aparell de l’Estat és el que és: la justícia i la policia espanyoles continuen donant motius de parcialitat. Tot plegat, doncs, continua sent desproporcionat, injust i injustificable. I sí, hem d’acusar l’Estat.

El llaç groc vol denunciar aquesta conjuntura i és una mostra també de solidaritat. No és un símbol independentista ni tampoc vol provocar l’enfrontament, com reiteren alguns. Ara bé, no seré pas jo qui en penjarà. Prefereixo altres mostres d’expressió. Escriure o manifestar-me, per exemple.

Qui vol treure llaços que ho faci, si no té res més a fer. Tot i això no m’agrada, i menys que vagin amb la cara tapada i vestits amb el mateix uniforme. No és una imatge gratificant. Si encara els sobra temps podrien netejar, per exemple, pintades feixistes o recollir plàstics i altres residus que s’aboquen amb tota impunitat en carrers, parcs, platges o rius. Això seria fer un millor servei a la comunitat.

Amb tot, no ho podem negar, el debat polític a Catalunya és intens, amb punts de vista del tot oposats. Però en una societat democràtica això hauria de ser fins i tot saludable, mentre el debat es faci amb respecte i sense agressivitat.

No hi ha fractura social, però, malgrat que Ciutadans insisteixi una i una altra vegada que sí. Obsedits pel tema català, volen recobrar oxigen per no recular encara més en les enquestes de vot. C’s és un partit que se sent més còmode navegant en aigües tèrboles, en el caos i en la confrontació. De fet, quan va néixer ja no ho va fer amb un capteniment positiu, sinó empès per una animadversió no dissimulada contra alguns dels elements que han cohesionat aquest país (per exemple la catalanitat oberta i inclusiva).

Els màxims dirigents del partit taronja han optat per posicions radicals, sovint incendiàries, més pròpies de l’extrema dreta. Per què no es deixen sentir els sectors més moderats? On són? No s’explica aquesta deriva reaccionària tampoc sense la competència que manté amb el PP per veure qui dels dos és més extremista. No només amb la qüestió catalana sinó també amb la immigració, per exemple, o en l’assumpte de l’exhumació del dictador Franco.

Per altra banda, les forces independentistes també ha d’aprendre dels seus errors. Sense una majoria social més àmplia és molt difícil (fins i tot no és convenient) fer segons què.

No podem permetre cap més acte violent a Catalunya. L’extrema dreta tampoc no pot actuar impunement. Hem de condemnar també l’actuació sectària i violenta d’alguns membres de la policia espanyola, com l’agressió que va patir el fotoperiodista Jordi Borràs. Apel·lem a la responsabilitat de tothom, rebutjant les fake news i utilitzant, si és possible, un llenguatge precís i acurat, estalviar-nos, per exemple, mots com enemic o traïdor. És l’hora de la calma, del diàleg serè i respectuós. Ens hi juguem molt, totes i tots.


 

Turner

JMW Turner. Storm at the Mouth of the Grand Canal, Venice, 1840.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s